Nejznámějším zástupcem kategorie dovářených (dušených) šunek je naše Pražská šunka. Ve světě šunek nikterak nezaostává. Naopak. Pod názvem Prague Ham či Prager Schinken ji najdete na jídelních lístcích od Tokia po Paříž. Málo kdo ví, že za zrodem této pochoutky stojí podle zachovaných análů pražský řezník a uzenář František Zvěřina, který v roce 1857 jako první naložil, vyudil a následně dovařil celou vepřovou kýtu. Tento originální výrobek nazval na počest svého města Pražská šunka. Prezentoval ji pak oficiálně na výstavě kulinárií české kuchyně. V době svého vzniku se nikdo z výrobců včas nepostaral o její ochrannou známku ani jinou průmyslovou ochranu, což pražští výrobci dodnes nelibě nesou. Specifická chuť zákazníky nadchla a postup začali brzy napodobovat i další výrobci ve velkých městech v Rakousku-Uhersku. Následně se začala vyrábět i ve Francii, Itálii a USA, kde se i dnes díky absenci ochranné známky často nabízí pod názvem “pražská šunka”.
Více než první výrobce tuto pražskou gastronomickou specialitu však nejvíce proslavila rodina Antonína Chmela včetně jeho příbuzných. Pro ilustraci, zástupci rodu Chmelů, kteří se podíleli na věhlasu, výrobě a distribuci Pražské šunky, byli:
Jan Chmel, karlínský uzenář, pražskou šunku vyráběl od 70. let 19. století.
Antonín Chmel, velkouzenář, podnikal od r. 1879, založil a postavil slavnou továrnu na vinohradské Zvonařce a jako první začal pražskou šunku vyrábět průmyslově.
Josef Chmel, rovněž Královské Vinohrady, výroba cca od roku 1900.