Historie - Uzeniny Chmel

Přejít na obsah

Hlavní nabídka:

Nejznámějším zástupcem kategorie dovářených (dušených) šunek je  naše Pražská šunka. Ve světě šunek nikterak nezaostává. Naopak. Pod  názvem Prague Ham či Prager Schinken ji najdete na jídelních lístcích  od Tokia po Paříž. Málo kdo ví, že za zrodem této pochoutky stojí  podle zachovaných análů pražský řezník a uzenář František Zvěřina,  který v roce 1857 jako první naložil, vyudil a následně dovařil celou  vepřovou kýtu. Tento originální výrobek nazval na počest svého města  Pražská šunka. Prezentoval ji pak oficiálně na výstavě kulinárií české  kuchyně. V době svého vzniku se nikdo z výrobců včas nepostaral o  její  ochrannou známku ani jinou průmyslovou ochranu, což pražští  výrobci  dodnes nelibě nesou. Specifická chuť zákazníky nadchla a  postup začali  brzy napodobovat i další výrobci ve velkých městech v Rakousku-Uhersku. Následně se začala vyrábět i ve Francii, Itálii a USA, kde se i dnes díky absenci ochranné známky často nabízí pod názvem “pražská šunka”.

Více než první výrobce tuto pražskou gastronomickou specialitu však nejvíce proslavila rodina Antonína Chmela včetně jeho příbuzných. Pro ilustraci, zástupci rodu Chmelů, kteří se podíleli na věhlasu, výrobě a distribuci Pražské šunky, byli:

  • Jan Chmel, karlínský uzenář, pražskou šunku vyráběl od 70. let 19. století.
  • Antonín Chmel, velkouzenář, podnikal od r. 1879, založil a postavil slavnou továrnu na vinohradské Zvonařce a jako první začal pražskou šunku vyrábět průmyslově.
  • Josef Chmel, rovněž Královské Vinohrady, výroba cca od roku 1900.
  • Václav Chmel, pobočková prodejna Karlovy Vary.

Celý text ZDE


TOPlist
Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky